Akcja – Akademia Lubella

Powered by emaze

     W czerwcu Uczniowie z klasy 7A wzięli udział w programie edukacyjnym Akademia Lubella. Celem w/w programu była edukacja młodzieży i zwrócenie uwagi na temat różnicowania produktów w codziennej diecie oraz uświadomienie uczniom, jak ważną rolę odgrywają one w odżywianiu. Podczas zajęć uczniowie mieli możliwość samodzielnego komponowania posiłków. W ramach kanału telewizyjnego pt. „Nawijamy makaron” nagrywano wywiady i krótkie spoty reklamowe dotyczące zdrowego odżywiania. Młodzież wcieliła się w redaktorów, dziennikarzy, gości programu telewizyjnego. Przeprowadzono wywiady z zaproszonymi gwiazdami. Z wielkim zaciekawieniem wysłuchano wywiadu z Panem Brokułem, Jabłkiem, Tuńczykiem, Makaronem oraz Panią Oliwą, którzy przekonywali młodzież, że warto ich gościć na swoich talerzach. Uczniowie wzbogacili także swoją wiedzę na temat prawidłowych zachowań związanych z nie marnowaniem jedzenia i doceniania samodzielnego przygotowywania posiłków, a także wartości płynących ze wspólnego ich spożywania. Zwieńczeniem zajęć było przeprowadzenie konkursu. Uczniowie mieli wykonać plakat pt. „Zero waste w kuchni”. Zwycięzcą plastycznych potyczek został Jakub Ortyl, którego praca wraz z innymi plakatami ozdobiła gazetkę w klasie chemicznej pt. „Włącz myślenie, szanuj jedzenie, a uchronisz Ziemię”. Za udział w programie otrzymaliśmy certyfikat dla naszej szkoły.

Opiekun warsztatów: p. Lidia Biskup, p dr Patryk Kosowski