W ramach projektu ” Dzień Alaski – Zjedz rybkę, jak miśki z Alaski” uczniowie klas I – III mieli możliwość w dniu 4 kwietnia 2025 roku zjeść smaczne danie obiadowe, którego głównym składnikiem była porcja z dzikiego łososia Keta, przetransportowanego do Polski w kontenerach chłodniczych. Ryby przetworzyła i przygotowała firma Contimax z Bochni. Wspaniale przygotowany przez naszych kucharzy dziki łosoś prosto z Alaski razem z ryżem i warzywami zagościł na talerzach dzieci. Wszystkim bardzo smakowało to danie, bo dziki łosoś to bardzo ceniona ryba o intensywnie różowym kolorze i wyjątkowo bogatym składzie witamin: D, B6, B12, cynk, żelazo, wapń i zdrowych kwasów omega – 3.
Uczniowie otrzymali również materiały edukacyjne: kolorowanki, ulotki opisujące dziką Alaskę oraz zrównoważone rybołówstwo. Ciekawość dzieci sprawiła, iż oglądaliśmy również filmy edukacyjne dotyczące wędrówek łososia z wód słodkich do słonych i jego wartości odżywczych. Zainteresowanie wzbudziły również przepisy: Burrito z dzikim łososiem, Pizza Spinaci z limonką i łososiem itp. Ciekawe, czy nasi uczniowie przyrządzą w domu z rodzicami te ciekawe dania?
Relacja i zdjęcia
p. Magda Ruszel